Kategorije
Uncategorized

Poziv na posljednju online radionicu za mlade: Sindikati stanara – Zašto i kako se organizirati za bolje uvjete najma

Poziv na posljednju online radionicu za mlade: Sindikati stanara – Zašto i kako se organizirati za bolje uvjete najma

Sindikati podstanara_ki: Zašto i kako se organizirati za bolje uvjete najma 

7.4. 2022. u 19:00, platforma Zoom.

O čemu ćemo govoriti?

Za mnoge mlade ljude život u iznajmljenom stanu znači život u nepredvidivim i neizvjesnim uvjetima, gdje svakodnevno ovise o hirovima vlasnika stana, često žive u neprikladnim životnim uvjetima i strahuju da sljedeći mjesec neće imati dovoljno novca za iznajmljivanje ili da će preko noći izgubiti krov nad glavom.

Ako ne primaju prosječnu plaću, mladima život postaje matematička jednadžba za koju iz mjeseca u mjesec trebaju tražiti novo rješenje. Svakog mjeseca pred  njima su teški izbori poput: ako idem u kupovinu ili jedem u restoranu, ako izađem van za vikend, hoću li do iduće plaće imati dovoljno novca za kupnju osnovnih potrepšitna? Glavni problem koji mladima uzrokuje ove muke najčešće je preskupi najam, na koji im već početkom mjeseca odlazi pola, ako ne i veći dio njihovih primanja.

Katastrofalna situacija na tržištu najma, zaoštravanje stambene krize i sve veća nedostupnost stanovanja nije samo lokalni problem, već univerzalna stvarnost u različitim gradovima diljem svijeta, poput New Yorka, Pekinga, Dublina, Ljubljane, Beograda, Novog Sada ili Edinburgha. U sve više gradova stanovnici su kontinuirano prisiljeni sve više novca trošiti za plaćanje krova nad glavom, živjeti u neizvjesnosti i (ne)milosrdnosti tržišta ili ih se protjeruje iz najma.

Ali kako se mladi mogu učinkovito boriti protiv ove neizvjesnosti? Poznavanje stanarskih prava je, naravno, osnova, ali jačanje položaja stanara_ki može se istinski postići samo organiziranjem i izgradnjom zajednice utemeljene na solidarnosti, podršci i kolektivnoj snazi. Samo zajedno možemo postići poboljšanje životne situacije na razini pojedinaca, ali i izvršiti pritisak na  donositelje_ice odluka da se aktivnije uključe u pitanje tržišne rente!

Na ovom će online događaju svoj rad predstaviti predstavnici Living renta, najvećeg iznajmljivačkog sindikata u Škotskoj, a svi prisutni će imati priliku saznati više o njihovim postignućima, metodama organizacije i rada koji nas mogu inspirirati i opremiti znanjem da se osnažimo na terenu stana za najam! Prijavite se na webinar te se uključite u diskusiju o problematici najma i podijelite s drugim mladima svoje ideje i vlastita iskustva. 

O predavačima

Living rent djeluje kao demokratska organizacija koja se izravnom akcijama i kampanjama na terenu bori za dostojan smještaj i pristup njemu. Oni to čine izgradnjom kolektivne moći stanara i rješavanjem nejednakosti i neravnoteža između njih i vlasnika. S tim ciljem educiraju se o  pravima i (mogućnostima), organiziraju se, provode akcije, vode kampanje, a nadasve solidarno i kolektivnu podršku stanarima u njihovoj borbi za pristojne životne uvjete.

Kako se prijaviti?

Radni jezik događaja je engleski.

Rok za prijave je 7.4. do 12 sati (podne). Link na Zoom svima primljenima poslat ćemo e-mailom do 16 sati istoga dana. Za prijavu je potrebno ispuniti ovaj obrazac:

https://forms.gle/AJwBWBfSv3ki8A4YA

O projektu

Ova aktivnost dio je projekta POJAM – Partnerstvo za održivo jačanje aktivizma mladih. Projekt se provodi u okviru programa Erasmus+ Ključna aktivnost 2: Strateška partnerstva u području mladih. Cilj projekta je ojačati ulogu mladih u direktnom utjecaju na politike koje se na njih odnose, kao i omogućiti im razvoj cjeloživotnih vještina koje će im olakšati odgovorno i aktivno sudjelovanje u društvu i motivirati ih za razvoj vlastitih projekata i inicijativa. Projekt provode Inicijativa mladih za ljudska prava (Hrvatska), Gong (Hrvatska), Omladinski centar CK13 (Srbija) i Danes je nov dan (Slovenija).

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)