Kategorije
Uncategorized

Aktivizam poziva aktivizam – He Will Not Divide Us kampanja kao primjer političke akcije koja stvara reakciju

Aktivizam poziva aktivizam – He Will Not Divide Us kampanja kao primjer političke akcije koja stvara reakciju

Isaac Newton poznat je po svojim zakonima gibanja: prvi tvrdi da svako tijelo nastoji ostati u istom stanju, sve dok ga neka vanjska sila ne prisili da to stanje promijeni; drugi da je promjena količine gibanja proporcionalna djelovanju sile, a odvija se u smjeru te sile; a treći da uz svako djelovanje sile na neko tijelo, to isto tijelo na koje se djeluje uzvraća silom jednakog iznosa, ali suprotnog smjera. Pritom ovi zakoni nisu ograničeni samo na područje fizike – istu je logiku moguće uočiti i u političkom aktivizmu, gdje političko djelovanje jednog aktera može prouzročiti protudjelovanje drugih. 

Takav se slučaj dogodio 20. siječnja 2017. godine, kada je američki glumac Shia LaBeouf započeo svoj političko-umjetnički performans HEWILLNOTDIVIDE.US, povodom inauguracije Donalda Trumpa za predsjednika SAD-a. Namijenjen da se četiri godine svakodnevno prenosi uživo na internetu, blizu Muzeja pomične slike (Museum of Moving Image) u New Yorku je postavljena kamera koja je prenosila snimku praznog prostora sa zidom na kojem je bilo napisano He Will Not Divide Us. Prolaznici su bili pozvani da stanu pred kameru i uzviču te riječi, kako bi zajedno pružali „performans otpora ili prkosa, suprotstavljanja ili optimizma, vođen duhom svakog pojedinačnog sudionika i zajednice.“ (hewillnotdivide.us, 2021). Performans je ubrzo postao viralan te su se mnogi ljudi pojavljivali kako bi u njemu mogli sudjelovati.


Jedna od prvih viralnih objava o performansu (izvor @admsamys, Twitter)

Među pojedincima koji su se pojavili radi sudjelovanja nisu bili samo podržavatelji; oni suprotstavljeni poruci došli su prosvjedovati, dok su drugi u cijeloj priči vidjeli odličnu priliku za stvaranje viralnog sadržaja i ismijavanja sudionika. Ponukani performansom kao akcijom protiv Donalda Trumpa, te su se skupine spontano organizirale u (protu)reakciju, koja je došla poremetiti prijenos i u njega uvesti kaos. Pred kamerom su pozirali s MAGA kapama, noseći transparente s Pepe The Frog crtežima i puštajući pjesmu Shadilay od talijanskog benda P.E.P.E. (neslužbena tema Pepe The Frog-a). Pojedinci su ironično (a neki i za ozbiljno) marširali s nacističkim pozdravom te su glasno davali podršku nacizmu, drugi su na kameri davali podršku Donald Trumpu, a treći su pred kamerom držali govore, iznosili svoje stavove o tadašnjoj američkoj sceni te raspravljali s drugim sudionicima. Situacija je postepeno eskalirala, zbog čega je najprije postavljena ograda kako bi ograničila maksimalni broj sudionika pred kamerom, a kulminirala je kada je frustrirani LaBeouf fizički napao mirnog sudionika, misleći da je agitator koji remeti performans. Povodom tog incidenta, performans je ubrzo izgubio podršku muzeja te je zatvoren.

Nakon zatvaranja u New Yorku, performans se u sljedeće četiri godine prebacivao iz jedne lokacije na drugu. Sve su imale svoje specifične incidente, prouzročene (protu)reakcijom na performans. Najpoznatija od tih lokacija je Greeneville Tennessee u SAD-u, gdje su 08. ožujka 2017. godine prebacili performans. Lokaciju je bila nepoznata, a prijenos uživo prikazivao je samo nebo sa zastavom natpisa He Will Not Divide Us. Time je performans trebao biti zaštićen od destruktivnog djelovanja (protu)reakcije, no dogodilo se upravo suprotno; skupina korisnika 4chana je unutar 24 sata uspjela utvrditi lokaciju zastave putem zrakoplovnih putanja, zvjezdanih konstelacija i drugih metoda te su usred prijenosa ukrali zastavu, zamijenivši je crvenom MAGA kapom i Pepe the Frog majicom.

Jedini kadar uživo prijenosa performansa u Greenevilleu na temelju kojeg su korisnici
4chana pronašli lokaciju unutar 24 sata (izvor: hewillnotdivide.us)
)

LaBeoufov performans savršeno prikazuje kako u političkom svijetu političke akcije često nastaju zbog određenih događaja. Sam je performans bio akcija ponukana početkom Trumpovog predsjedničkog mandata, s ciljem preusmjeravanja američkog društva iz svoje putanje razdora i podjeljenosti. No u svom nastojanju da utječe na to tijelo, doživio je političku (protu)reakciju u vidu sudionika koji su došli unijeti kaos u njega i sprječiti njegove ciljeve. Organizatori su se sigurno nadali da će performans proizvesti određenu diskusiju, ali nisu očekivali ovakvu političku reakciju. HEWILLNOTDIVIDE.US je imao specifični politički cilj, koji je organizatorima izmaknuo kontroli i pred njihovim očima prerastao u nešto veće – postao je sjecište offline i online aktivizma, gdje se političke ideje suprotstavljenih zajednica susreću, stapaju, sukobljavaju i povezuju. Sam performans je postao odraz podijeljenog američkog društva, ali je istovremeno postao nevjerojatna platforma za sve strane da se povežu ne samo s američkim društvom, već i sa suprotstavljenim skupinama. U tom pogledu performans je bio iznenađujuće uspješan; omogućio je američkim građanima da izađu iz svojih uspostavljenih koncepcija i politički stabilnih zajednica te da se suoče s političkim neistomišljenicima uživo, čime su mogli proširiti svoje političko razumijevanje i vidike. Iako je performans zatvoren nakon samo 20 dana zbog „stvaranja ozbiljne opasnosti za javnu sigurnost“ (newyork.cbslocal.com, 2017), mnogi koji su sudjelovali na njemu kažu da je to bilo nevjerojatno iskustvo.

Autor teksta: Matej Mikašinović-Komšo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)