Kategorije
Uncategorized

Filozofski fakultet kao prozor u svet: Solidarnost je važna!

Filozofski fakultet kao prozor u svet: Solidarnost je važna!

U mnogim zajednicama, menstruacija se još uvek smatra tabuom, a menstrualno siromaštvo koje podrazumeva da devojke i žene sa niskim primanjima (što se posebno odražava na studentkinje) ne mogu da priušte proizvode koji se koriste tokom menstruacije, je tema o kojoj tek počinjemo da pričamo. Sa druge strane činjenica je da polovina populacije na mesečnom nivou prolazi kroz menstrualni ciklus i pristup ulošcima i tamponima nikako nije luksuz, već potreba, što znači da o ovome itekako treba da pričamo.

Prosečno, žena će prvu menstruaciju dobiti s 12 godina, kada uđe u pubertet i, uz prekide koji mogu biti izazvani trudnoćom, dojenjem ili nekim zdravstvenim problemom, menstruaciju će imati svakog meseca do ulaska u menopauzu do koje dolazi između 45 i 55 godine života. Ugrubo rečeno, prosečna žena će menstruaciju imati između 35 i 45 godina svog života. Ako prosečna menstruacija traje šest dana, žena će ukupno krvariti 2.736 dana, ili izraženo u godinama, oko sedam i po godina. U Srbiji žene moraju godišnje na osnovne „ženske stvari“ da izdvoje najmanje 4.000 dinara, a porez na ove proizvode je 20 odsto, što je više nego, na primer, za dnevne novine. I dok kondome možemo da dobijemo besplatno, za menstruaciju koja prati ženu skoro tokom celog života i dalje nema besplatnih higijenskih proizvoda, a menstruaciju prate stigma i ćutanje.

Photo: Jelena Mirić

Ako želimo i šire da sagledamo sve, priča nas navodi na temu seksualnog obrazovanja i još jednu tabu temu o našem društvu o kojoj se ne priča, ali koja svakako ima posledice ako se ignoriše. U posledice možemo svakako ubrajati uticaj na zdravlje devojaka i žena, kako fizičko tako i mentalno, seksualno nasilje, diskriminaciju na radnom mestu, širenje opasnih mitova poput onih da se ne može zatrudneti tokom menstruacije, pa do raka grlića materice gde je Srbija peta u Evropi po oboljevanju i smrtnosti. Upravo zato što je naša dužnost da se borimo za bolje uslove za žene u našem društvu i za prilagođavanje različitih okruženja, poput fakulteta na kojima studentkinje provode velik deo vremena tokom školovanja, smatrale su da je neophodno da započnu razgovor, gde se rodila ideja o INICIJATIVI ZA BESPLATNE HIGIJENSKE ULOŠKE NA FILOZOFSKOM FAKULTETU.

Photo: Vladimir Veličković

Jelena Mirić, Milica Sekulić i Jovana Mrdalj – Članice Studentskog parlamenta kao i studentkinje Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, uz podršku Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, kao i podršku Dobrile Marković, izvršne direktorke udruženja „Sloboda nema cenu“, uspele su da ideju pretvore u delo. Naime, kroz program „MLADI SU ZAKON“, ženska inicijativa dobila je finansijska sredstva za sprovođenje akcije „besplatnih higijenskih uložaka“ za sve studentkinje i zaposlene na njihovom matičnom fakultetu.

„U suštini, sve ono što naša Inicijativa sprovodi direktno utiče na menstrualno siromaštvo. To je jedan pojam koji objedinjuje sve ono što jedna devojka, žena sebi ne može da priušti tokom menstruacije. Menstrualno siromaštvo je važna, ali često ignorisana kriza javnog zdravlja. Nažalost, stigmatizacija ove teme utiče na razvoj mentalnog i fizičkog zdravlja žena, pa vremenom žene nemaju svest o ovom terminu. Život u područjima pogođenim ratovima ili prirodnim katastrofama, takođe otežava ženama i devojkama da na higijenski način kontrolišu menstruaciju. Zemlje u kojima žene imaju ograničena prava, naročito imaju probleme. Sram zbog mentruacije ima i negativne mentalne efekte na žene. Osećaju se bespomoćno i posramljeno zbog normalnog biološkog procesa.“ – Ženska inicijativa

Photo: Vladimir Veličković

Rekli su o inicijativi…

Volonterski projekat „Ženska akcija“ sprovodi grupa mladih Članica studenstkog parlamenta. Neformalnu grupu čine studentkinje Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, sa Odseka za psihologiju, srpsku književnost, sociologiju kao i psihologiju i pedagogiju. Motivaciju za realizaciju ove vrlo hrabre akcije, pronašle su iz želje da unaprede položaj studentkinja na svom Fakulteta. Ideja je da se na ovaj način pokrene društvo, nakon toga i čitava lokalna zajednica, kako bismo počeli na neki sistemski način da brinu o položaju žena/devojaka u našem gradu. S obzirom da su već delovale kao tim, iza sebe imaju sprovedenu edukativnu anketu na temu menstruacije sa 1500 novosadskih studenata. Sprovođenje akcije, započeće u septembru mesecu. Ovim žele da pokažu da studentkinje nisu same, gde god se nalazile, odakle god dolazile i kakve god afinitete imale. Poseban deo projekta biće prodizanja svesti, organizovanja kampanje, kao i pronalaska sponzora koji bi potencijalno mogli da pomognu u održivosti ovog projekta i nakon ove akcije.

„Svedoci smo kako je društvo jedino mesto gde možemo da učinimo nešto lepo i empatično jedni za druge, hajde onda da se budimo upravo takvi.“ Zaključile su predstavnice inicijative na kraju razgovora.

Nadamo se da će ovakve inicijative nastaviti sa realizacijom ideja kroz naredne programe i projekte i da će ovaj primer poslužiti i ostalim fakultetima, kako u Novom Sadu, tako i ostatku zemlje.

Nešto više o Ženskoj inicijativi na Instagram stranici.

Autorka teksta: Jelena Mirić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)