Kategorije
Uncategorized

Održana Konferencija o prilikama za aktivizam mladih kroz participaciju, inovativnost i zagovaranje –  IMAŠ POJMA! 

Održana Konferencija o prilikama za aktivizam mladih kroz participaciju, inovativnost i zagovaranje –  IMAŠ POJMA! 

Inicijativa mladih za ljudska prava, Gong, CK13 Danes je nov dan uspješno su 8. studenog 2022. u Centru mladih Ribnjak održali Konferenciju o prilikama za aktivizam mladih kroz participaciju, inovativnost i zagovaranje –  IMAŠ POJMA!

Konferencija je započela uvodnom riječju Dorotee Strelec iz Inicijative mladih za ljudska prava u 10 sati. Publici, u kojoj su sjedili mladi i predstavnice i predstavnici udruga za mlade predstavljen je projekt POJAM, u sklopu kojega su nastale i dvije publikacije: Praktični vodič za rad s mladima i Javne politike i kako se njima baviti  te video igrica Stop Your Government.

U prvom panelu naziva Inovativne prakse društvenog aktivizma i zagovaranje na lokalnoj razini, koji je moderirala Branka Vierda iz Inicijative mladih za ljudska prava, sudjelovale su aktivistica Nina Ciganović iz Novog Sada i Ana Gvozdić ispred Inicijative mladih iza ljudska prava. Na panelu se razgovaralo o pozitivnim primjerima lokalnih inicijativa u području ljudskih prava i mirovnog aktivizma. 

Nina je pričala o aktivističkim akcijama i aktualnom društveno-političkom stanju u Srbiji, a Ana je predstavila publikaciju Inkluzivno sjećanje: Preporuke za komemoriranje civilnih žrtava rata za predstavnike lokalne i područne samouprave u Republici Hrvatskoj te na tom primjeru mladima približila zagovaračko djelovanje organizacija civilnog društva usmjereno prema jedinicama lokalne samouprave. U nastavku panela propitivalo se zajedničke perspektive za suradnju u različitim područjima ljudskih prava, u kontekstu ostvarenja tranzicijske i klimatske pravde. Već na prvom panelu mladi su pokazali veliki interes za predstavljanje teme te su se aktivno uključivali postavljanjem brojnih pitanja iz publike.

Na drugom panelu Mladi odlučuju: realnost ili mit?, moderatorica Dorotea Strelec iz Inicijative razgovarala je sa studenticama preddiplomskog i specijalističkog studija s Fakulteta političkih znanosti, Mirtom Čenić i Ivanom Badžek, radnicom udruge IKS Mateom Marić i jednim od pobjednika izbora participativnog proračuna za mlade Grada Varaždina, Timom Hrvaćaninom

Mirta i Ivana predstavile su studentski rad ‘Kad kradu svi, zašto ne bismo i mi?: Korupcija i njena veza s institucionalnim povjerenjem i političkom participacijom mladih‘, nagrađen Rektorovom nagradom za akademsku godinu 2021./2022., koji su pod mentorstvom doc. Koste Bovana pisale zajedno s još četvero kolega: Brunom Aleksićem, Nikolinom Bralić, Adrianom Rokom Kujundžićem Antonijom Majdančić. O ustrajnosti i dvogodišnjem procesu koji je uključivao zagovaračke napore, brojne administrativne procedure te pokretanje i vođenje crowdfunding kampanje za otvaranje Društveno kulturnog centra u Petrinji te želji da se i u drugim gradovima diljem Hrvatske uskoro izgrade DKC-ovi, nazočnima je nešto više rekla panelistica Matea. Tim je publici približio radio format community radio, odnosno radio zajednice te pojasnio kako je ova ideja u Varaždinu pokrenuta još 2018., kada su lokalni mladi okupljeni u Nezavisnoj platformi mladih i članovi Savjeta mladih Grada Varaždina radili na pripremama kandidature Varaždina za Europsku prijestolnicu mladih, no sama realizacija omogućena je tek ove godine kada je grad proveo izbore za najbolje projektne prijedloge mladih, u sklopu pilot projekta – participativni proračun za mlade, na kojima su mladi odabrali one projekte koje smatraju potrebnima i korisnima u svojoj zajednici. Iz publike je na kraju panela postavljeno nekoliko pitanja, a razgovore s panelistima zainteresirani mladi nastavili su za vrijeme pauze namijenjene umrežavanju.

Zadnja aktivnost na konferenciji bila je kreativnog karaktera, a održala ju je Zorana Unković, akademska slikarica i likovna pedagoginja. Na ovoj su radionici polaznici upoznati s primjerima grafita i murala u javnom prostoru koji promiču poruke mržnje, netrpeljivosti ili diskriminacije te su zatim sami stvarali kreativna rješenja s ciljem suzbijanja govora mržnje na javnim površinama.

Odaziv na konferenciju bio je velik te se već na samom početku tražilo mjesto više. Mladi i predstavnici udruga mladih i za mlade nisu bili samo iz Zagreba i okolice, već je polovica sudionika doputovala iz cijele Hrvatske, od Vukovara i Osijeka do Zadra i Splita, a bilo je onih koji su došli iz manjih sredina poput Virovitice, Križevaca, Ogulina, Gospića i Metkovića, a ugostili smo i goste iz Srbije i drugih zemalja. 

Organizacija svih navedenih događaja nastala je u okviru projekta „POJAM – Partnerstvo za jačanje održivog aktivizma mladih“ koji zajednički provode Inicijativa mladih za ljudska prava – Hrvatska, Gong iz Zagreba, Danes je nov dan iz Slovenije i Omladinski centar CK13, financiranog iz programa Erasmus+.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)