Kategorije
Uncategorized

Poziv na webinar za mlade: Unutarinstitucionalni LGBTIQ+ aktivizam: Studentska organizacija

Poziv na webinar za mlade: Unutarinstitucionalni LGBTIQ+ aktivizam: Studentska organizacija

Gong vas poziva na radionicu ‘Unutarinstitucionalni LGBTIQ+ aktivizam: Studentsko organiziranje’ koja će se održati u ponedjeljak, 31. siječnja,  u 11 sati, putem platforme Zoom.

Studentsko samoorganiziranje kroz povijest je uvijek izazivalo veliku pažnju cjelokupnog društva te kao snažan akter utjecalo na društvene i političke nepravde. No unatoč dugoj povijesti studentskog aktivizma tek u skorije vrijeme je vidljivo organiziranje studentica i studenata po pitanju LGBTIQ+ prava, koji je u regiji još uvijek subverzivan. 

Studentice i studenti, i članice i članovi udruge ZaPravo na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, ispričat će nam koji su pozitivni primjeri prijenosa znanja i iskustva s kojima su se susrele u kreiranju svog programa, a koje su poteškoće s kojima se susreću u svojem aktivizmu za LGBTIQ+ prava. Kakva je situacija u svijetu po pitanju studentskog organiziranja na LGBTIQ+ teme i jesu li ovakve studentske LGBTIQ+ inicijative uobičajene u drugim zemljama regije, zemljama članicama EU i svjetskim sveučilištima. Koliko je politički i društveni statement predstavlja  sam osnutak udruge ‘ZaPravo’ i koliko je vidljivost ovakvih organizacija bitna i za koga je ono sve bitno. 

Izv. prof. dr. sc.  Antonija Petričušić sa katedre za sociologiju Pravnog fakulteta u Zagrebu ispričat će nam kako je prepoznala potrebu za podrškom studenticama i studentima u realizaciji okupljanja u LGBTIQ+ inicijativu. Koliko je trajao period razvoja od same ideje do realizacije i osnutka udruge? Koje su prepreke od strane institucije_a na koje su nailazili kroz proces okupljanja? Koja i kolika je važnost organiziranja studenata generalno i u kontekstu LGBTIQ+ prava specifično i za koga je ona bitna? 

Prijaviti se možete OVDJE.

Broj prijava je ograničen, a prednost pri odabiru imat će mladi koji iskažu veći interes za temu.

Prijaviti se možeš ispunjavanjem ovog prijavnog obrasca do nedjelje, 30.1.2022. do 11:00 sati.

Prijavitelji_ce koji će biti odabrani za sudjelovanje, bit će o tome obaviješteni mailom najkasnije do 13 sati u nedjelju 30. 1.2022.

Za dodatna pitanja i informacije slobodno nam se obrati na email: [email protected].

O projektu

Ova aktivnost dio je projekta POJAM – Partnerstvo za održivo jačanje aktivizma mladih. Projekt se provodi u okviru programa Erasmus+ Ključna aktivnost 2: Strateška partnerstva u području mladih. Cilj projekta je ojačati ulogu mladih u direktnom utjecaju na politike koje se na njih odnose, kao i omogućiti im razvoj cjeloživotnih vještina koje će im olakšati odgovorno i aktivno sudjelovanje u društvu i motivirati ih za razvoj vlastitih projekata i inicijativa. Projekt provode Inicijativa mladih za ljudska prava (Hrvatska), Gong (Hvatska), Omladinski centar CK13 (Srbija) i Danes je nov dan (Slovenija).

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)