Kategorije
Uncategorized

Poziv na webinar za mlade: Politika u digitalnoj kulturi: memeovi moći

Poziv na webinar za mlade: Politika u digitalnoj kulturi: memeovi moći

Omladinski centar CK13 vas poziva na online predavanje pod nazivom “Politika u digitalnoj kulturi: mimovi moći” koje će se održati u četvrtak, 10.02.2022. od 18h preko zoom platforme.

Politika je u prošlosti bila isključivo ograničena na političku arenu, a političkim delovanjem se smatralo samo glasanje, što je najformalniji oblik političke participacije. U toj evoluciji je i sam čin komuniciranja – raspravljanja i razgovora o politički relevantnim temama – postala politička participacija – kroz to kako mi utičemo jedni na druge i ostvarujemo promene percepcije. 

U toj evoluciji značajnu ulogu ima internet, jer su smanjenje troškova komunikacije, povećanje mogućnosti povezivanja s drugima, kao i širenje dostupnosti informacija, doprineli razvoju novih oblika političkog delovanja i uticanja na političke procese. Ali, na ovaj način je takođe omogućeno i širenje nepoželjnih političkih trendova, kroz omogućavanje izolovanim političkim grupama s margina da se povežu i organizuju.

Jedan od načina na koji to čine je putem stvaranja i deljenja tzv. mimova. Ovaj koncept osmislio je Ričard Doukin 1976. u knjizi „The Selfish Gene“, u kojoj ga je definisao kao „male kulturne jedinice transmisije, slične genima, koje se šire s osobe na osobu kroz kopiranje ili oponašanje“. 

Iako se na prvi pogled mimovi mogu smatrati neozbiljnim, šaljivim i nepolitičkim fenomenom, pomoću njih se pojedinci mogu organizovati u zajednice koje svoje delovanje temelje na manipulisanju, koristeći njihovu humorističnost za društvenu ili političku kritiku, najčešće u obliku suptilne ili subverzivne ironije, sarkazma i parodije. 

Tokom ovog predavanja ćemo pokušati da preispitamo “meme culture”, njen razvoj i načine na koji se mimovi koriste u političke svrhe, kao i to koliki uticaj imaju na nove generacije i njihovo formiranje mišljenja. Polaznici_e će steći znanje za prepoznavanje konteksta, konotacije, poruke i implikacije mim komunikacije, kao i za uviđanje problematičnih i zlonamernih mimova, a kroz praktični deo rada će dobiti inspiraciju da sami kreiraju društveno-odgovorne mimove i srodne sadržaje na internetu.

Okvirno trajanje: 120 minuta

Predavač: Matej Mikašinović-Komšo

Matej Mikašinović-Komšo je diplomirani politolog sa Sveučilišta u Zagrebu, trenutno zaposlen u udruženju Gong. Od početka studija se interesovao za istraživanje i pisanje, u svrhu praktične primene stečenog znanja. Kako bi stekao praktično istraživačko iskustvo, učestvovao je u istraživačkim projektima (Disobedient Democracy, MEDIADELCOM). Redovno objavljuje istraživačke radove u naučnim časopisima. Teme kojima se bavi su Evropska unija, digitalna demokratija, politička participacija, politička komunikacija, digitalna komunikacija i digitalno delovanje ekstremističkih grupa. U slobodno vreme voli da čita knjige, igra video-igre, gleda mimove i kuva.

Predavanje će se održati preko zoom platforme, a ukoliko imate manje od 30 godina i živite u Srbiji, Hrvatskoj ili Sloveniji možete se prijaviti za učešće preko ovog linka.

Prijave su otvorene do srede, 9. februara u 15h, a potvrdu o učešću i link za predavanje ćete dobiti do kraja tog dana.

O projektu

Ova aktivnost deo je projekta POJAM – Partnerstvo za održivo jačanje aktivizma mladih. Projekat se sprovodi u okviru programa Erasmus+ Ključna aktivnost 2: Strateška partnerstva u području mladih. Cilj projekta je ojačati ulogu mladih u direktnom uticaju na politike koje se na njih odnose, kao i omogućiti im razvoj celoživotnih veština koje će im olakšati odgovorno i aktivno učešće u društvu i motivisati ih za razvoj vlastitih projekata i inicijativa. Projekt sprovode Inicijativa mladih za ljudska prava (Hrvatska), Gong (Hvatska), Omladinski centar CK13 (Srbija) i Danes je nov dan (Slovenija).

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)